dinsdag 12 maart 2013

Uitwerking concept met zonnewiel


Voor de uitwerking van het concept Step Up hier de uitwerking met behulp van het zonnewiel.


Uitwerking concepten zonnewiel

Mens:

Vormgeving:
Voor de Step Up houden we (deels) vast aan de huidige stijl van Princess. Dit houdt in dat er overwegend gelakt metaal en zwart kunststof in voor komt. Dit geeft het product een chique uitstraling en het is daardoor ook weer niet over the top.

Gebruik:
Als team hebben we gebruiksgemak hoog in de vaandel dus vanzelf denken wij goed na over de ergonomische maatvoering. Er komen alleen niet zo heel veel maten bij kijken. De maten die van belang zijn in dit geval is de maat die behoort bij de handen. En dan met namen de diameter van een gekromde hand, want daar pak je het product mee op aan het handvat.
 Er is ook gedacht aan informationele ergonomie, zo komen er lampjes op die aangeven of het product in aan staat en anderen geven aan of het al op de aangegeven temperatuur is.
Veiligheid is ook een aspect waar wij zeer veel aan doen. Zo zorgen we ervoor dat er geen scherpe randen zijn waaraan de gebruiker zich kan verwonden.

Ethiek:
Het product is speciaal gemaakt voor mensen in Nederland. Het past helemaal bij de Nederlandse (eet)cultuur. In Nederland moet alles snel en goed en daar is dit product een prima voordeel van. De opdracht om het te herontwerpen komt meer doordat recent de veiligheidseisen in Europa verhoogt zijn. Over de productie kunnen we nog weinig zeggen. Maar de kans is groot dat het gewoon in Nederland gedaan zal worden.

Markt:
Prijs:
Dit product is bestemd voor ‘de gewone man’ dus het mag vanzelfsprekend wezen dat het niet te duur mag zijn. Er zijn eisen gesteld van de opdrachtgever en daarin staat dat de fabricageprijs maar 15 euro mag zijn en de verkoopprijs moet onder de 70 euro blijven. 

Positie:
Princess heeft van zichzelf niet echt een duidelijk gevormde doelgroep. Als het bedrijf een mooi product ziet dan kopen ze het en zetten het in hun verkoopassortiment. Wat er indirect uit de producten op te maken valt is dat de meeste producten toch meer bestemd zijn voor de mensen die van de professionele keuken houden. Dat houdt in dat met het product snel en  goed voedsel bereidt kan worden. Ook de vormgeving is bij de meeste producten gebaseerd op de professionele keuken.

Dit product onderscheidt zich met name in het lage onderhoudt. Het enigste onderhoud wat gedaan moet worden is het schoonmaken van de (bak)platen. Verder is de vormgeving ook aansprekend.

Distributie:
De grondstoffen voor de productie komen hoofdzakelijk uit de natuur. De grondstoffen die nodig zijn om het grootste gedeelte van het product te maken zijn ijzererts en aardolie.
Het product zal verkochten worden via internet en op A- locaties. Daar zal ook personeel aanwezig zijn wat uitleg kan geven aan de afnemer over het product.

Milieu:

Energieverbruik:
Het energieverbruik voor de productie is niet bijzonder hoog omdat alles wat nodig is in Nederland gemaakt wordt. Zo zijn er geen lange transporten nodig om grondstoffen of halffabricaten in Nederland te krijgen.

Directe risico’s:
Er wordt zoveel als mogelijk toxische materialen vermeden. Als team hadden we ecologie best hoog in de vaandel dus willen wij aan die standaard ook voldoen. We proberen ook uitsluitend materialen te gebruiken waarvan we weten dat ze weinig tot geen schade berokkenen aan de natuur.
Schaarse materialen worden ook zoveel als mogelijk vermeden. Wij als team proberen zoveel mogelijk alternatieve materialen te gebruiken.

Levenscyclus:
Het product is zeer simpel dus kan wanneer het kapot is simpel zelf gemaakt worden. Voor de meer technischer zaken kan altijd nog naar een elektronwinkel gegaan worden.
Veel van te gaan gebruiken materialen kunnen makkelijk gerecycled worden. Dit komt uitputting van de natuur ten goede.

Techniek

Werking:
De hoofdfunctie van dit product is om dingen te grillen en te bakken. De deelfunctie is om dingen te verwarmen
Het product wordt zo betrouwbaar mogelijk gemaakt door onder andere steuntjes en klemmetjes degelijk uit te voeren zodat het niet snel breekt. Elektronica wordt zo goed mogelijk opgeborgen en beschermt met speciaal daarvoor gemaakte kousen.

Constructie:
Zie FMEA
Waar mogelijk wordt natuurlijk materiaal bezuinigt zodat er minder kosten gemaakt hoeven worden en er minder grondstoffen nodig zijn. Desondanks moet de constructie wel stevig blijven.
De technische levensduur van het product wordt geschat  op ongeveer 4 jaar. Dit wordt alleen bereikt als men goed voor de grill zorgt en hem voldoende schoonmaakt.

Productie:
Het product is zo ontworpen dat het in serie gemaakt kan worden. Elk onderdeel is afzonderlijk bekeken zodat het goed geproduceerd en geassembleerd kan worden.

Productiemethoden:

Stalen deel behuizing:
Stansen
Zetten
Afwerken/lakken

Kunststof handgrepen:
Spuitgieten (eenvoudig lossend, geen matrijsschuiven)

Hittereflector:
Stansen
Vormen in mallen

Grillplaten
Spuitgieten
Afwerken met PTFE coating

Geen opmerkingen:

Een reactie posten