Uitwerking
concepten zonnewiel
Mens:
Vormgeving:
Voor de Step Up houden we (deels) vast aan de huidige stijl
van Princess. Dit houdt in dat er overwegend gelakt metaal en zwart kunststof
in voor komt. Dit geeft het product een chique uitstraling en het is daardoor
ook weer niet over the top.
Gebruik:
Als team hebben we gebruiksgemak hoog in de vaandel dus
vanzelf denken wij goed na over de ergonomische maatvoering. Er komen alleen
niet zo heel veel maten bij kijken. De maten die van belang zijn in dit geval
is de maat die behoort bij de handen. En dan met namen de diameter van een
gekromde hand, want daar pak je het product mee op aan het handvat.
Er is ook gedacht aan
informationele ergonomie, zo komen er lampjes op die aangeven of het product in
aan staat en anderen geven aan of het al op de aangegeven temperatuur is.
Veiligheid is ook een aspect waar wij zeer veel aan doen. Zo
zorgen we ervoor dat er geen scherpe randen zijn waaraan de gebruiker zich kan
verwonden.
Ethiek:
Het product is speciaal gemaakt voor mensen in Nederland.
Het past helemaal bij de Nederlandse (eet)cultuur. In Nederland moet alles snel
en goed en daar is dit product een prima voordeel van. De opdracht om het te
herontwerpen komt meer doordat recent de veiligheidseisen in Europa verhoogt
zijn. Over de productie kunnen we nog weinig zeggen. Maar de kans is groot dat
het gewoon in Nederland gedaan zal worden.
Markt:
Prijs:
Dit product is bestemd voor ‘de gewone man’ dus het mag
vanzelfsprekend wezen dat het niet te duur mag zijn. Er zijn eisen gesteld van
de opdrachtgever en daarin staat dat de fabricageprijs maar 15 euro mag zijn en
de verkoopprijs moet onder de 70 euro blijven.
Positie:
Princess heeft van zichzelf niet echt een duidelijk gevormde
doelgroep. Als het bedrijf een mooi product ziet dan kopen ze het en zetten het
in hun verkoopassortiment. Wat er indirect uit de producten op te maken valt is
dat de meeste producten toch meer bestemd zijn voor de mensen die van de
professionele keuken houden. Dat houdt in dat met het product snel en goed voedsel bereidt kan worden. Ook de
vormgeving is bij de meeste producten gebaseerd op de professionele keuken.
Dit product onderscheidt zich met name in het lage
onderhoudt. Het enigste onderhoud wat gedaan moet worden is het schoonmaken van
de (bak)platen. Verder is de vormgeving ook aansprekend.
Distributie:
De grondstoffen voor de productie komen hoofdzakelijk uit de
natuur. De grondstoffen die nodig zijn om het grootste gedeelte van het product
te maken zijn ijzererts en aardolie.
Het product zal verkochten worden via internet en op A-
locaties. Daar zal ook personeel aanwezig zijn wat uitleg kan geven aan de
afnemer over het product.
Milieu:
Energieverbruik:
Het energieverbruik voor de productie is niet bijzonder hoog
omdat alles wat nodig is in Nederland gemaakt wordt. Zo zijn er geen lange
transporten nodig om grondstoffen of halffabricaten in Nederland te krijgen.
Directe risico’s:
Er wordt zoveel als mogelijk toxische materialen vermeden.
Als team hadden we ecologie best hoog in de vaandel dus willen wij aan die
standaard ook voldoen. We proberen ook uitsluitend materialen te gebruiken
waarvan we weten dat ze weinig tot geen schade berokkenen aan de natuur.
Schaarse materialen worden ook zoveel als mogelijk vermeden.
Wij als team proberen zoveel mogelijk alternatieve materialen te gebruiken.
Levenscyclus:
Het product is zeer simpel dus kan wanneer het kapot is
simpel zelf gemaakt worden. Voor de meer technischer zaken kan altijd nog naar
een elektronwinkel gegaan worden.
Veel van te gaan gebruiken materialen kunnen makkelijk
gerecycled worden. Dit komt uitputting van de natuur ten goede.
Techniek
Werking:
De hoofdfunctie van dit product is om dingen te grillen en
te bakken. De deelfunctie is om dingen te verwarmen
Het product wordt zo betrouwbaar mogelijk gemaakt door onder
andere steuntjes en klemmetjes degelijk uit te voeren zodat het niet snel
breekt. Elektronica wordt zo goed mogelijk opgeborgen en beschermt met speciaal
daarvoor gemaakte kousen.
Constructie:
Zie FMEA
Waar mogelijk wordt natuurlijk materiaal bezuinigt zodat er
minder kosten gemaakt hoeven worden en er minder grondstoffen nodig zijn.
Desondanks moet de constructie wel stevig blijven.
De technische levensduur van het product wordt geschat op ongeveer 4 jaar. Dit wordt alleen bereikt
als men goed voor de grill zorgt en hem voldoende schoonmaakt.
Productie:
Het product is zo ontworpen dat het in serie gemaakt kan
worden. Elk onderdeel is afzonderlijk bekeken zodat het goed geproduceerd en
geassembleerd kan worden.
Stalen deel behuizing:
Stansen
Zetten
Afwerken/lakken
Kunststof handgrepen:
Spuitgieten (eenvoudig lossend, geen matrijsschuiven)
Hittereflector:
Stansen
Vormen in mallen
Grillplaten
Spuitgieten
Afwerken met PTFE coating
Geen opmerkingen:
Een reactie posten