dinsdag 12 maart 2013

Gedetaileerde probleemstelling


De definitieve probleemstelling die Wouter geschreven had aan het einde van de Analysefase was eerder geschreven om richtig te geven aan een onderzoek, dan aan een ontwerpopdracht - aldus Dhr. Koole. Dit kwam vooral doordat er enige onduidelijkheid bestond in welke lesstof waar precies moest worden toegepast; in de leerlijn van Dhr. van der Heijden is een andere vorm van probleemstelling gegeven, die hier niet toepasbaar is.
Omdat de gedetailleerde probleemstelling erg belangrijk (richtinggevend) is gedurende de Ideefase, hebben wij die gedurende de Ideefase nog aangepast naar een versie die wel voldoet aan de gestelde eisen. Deze verbeterde versie ziet u hier onder:
Gedetailleerde probleemstelling

Hoofdprobleem

Elke doorsnee Nederlander houdt wel van een lekkere tosti of een gegrild stukje vlees. Daar hebben we tegenwoordig speciale grills voor die geschikt zijn voor huis tuin en keuken gebruik. De consument wordt tegenwoordig verwend met allerlei grills en tosti ijzers. Zo zijn er tal van topmerken die voor een acceptabele prijs uitstekende grills aanbieden.
Recentelijk is de Europese wetgeving voor Grills aangepast. De Princess Silver Multi Snack voldoet niet aan die nieuwe Europese wetgeving. Ook zijn er volgens de consument wat ongerechtigheden aan het product. Vandaar dat Princess besloten heeft dat er een herontwerp moet komen dat voldoet aan de nieuwe eisen, waarbij het product ook op andere punten verbeterd mag worden.
Herontwerp de Princess Silver Multi Snack zodat deze voldoet aan de Europese normen, ook moeten de problemen die de consument eraan ondervindt opgelost worden, als laatste moet het product zoveel mogelijk ecologisch verantwoord zijn.
De kern van het probleem ligt dus bij het voldoen aan de eisen, met behoud of bij voorkeur verbetering van de huidige functies.
Bij het herontwerpen van de Silver Multi Snack zullen vele problemen opgelost moeten worden. Tevens zal er gekeken moeten worden of de bestaande oplossingen voor problemen verbeterd kunnen worden, of – wanneer dit beter is – er een geheel andere oplossing voor een bestaand probleem gevonden kan worden.

Standaarden en wetgeving

Het belangrijkste aspect van het herontwerp, is dat het aan de nieuwe Europese wetgeving moet voldoen. Het gaat hier om de universele hoofdnorm EN 60335-1, die waar nodig wordt gemodificeerd door EN60335-2-9, waar specifieke normen voor grills in staan.
In amendement 13 staat de nieuwe toegevoegde regelgeving. In de opdrachtomschrijving wordt aangegeven dat de toevoeging in tabel Z101 (hier staat dat wanneer de waarden niet gehaald worden het dubbele is toegestaan mits dit op het vlak wordt aangegeven) niet gebruikt mag worden. Verdubbeling van de maximale waarden is daarom niet toegestaan.
Het amendement is vooral gericht op de temperatuur van niet-functionele oppervlakken. Specifieke eisen zullen tijdens de concept- en materialisatiefase naar voren komen. In de Ideefase zal er al wel naar principe-oplossingen voor de door de wetgeving veroorzaakte problemen gezocht worden.

Functioneren

Het herontwerp moet problemen oplossen die aanwezig zijn bij gebruik van het huidige product. Tijdens ons onderzoek zijn verschillende problemen naar voren gekomen die opgelost moeten worden.
Bij het grillen van verhoudend voedsel komt vet op de grillplaten terecht. Dit is ook het geval bij het gebruik van boter. Dit vet kan in de behuizing lopen en daar achterblijven. Dit kan vervolgens weer leiden tot onhygiënische situaties. Het vet kan ook van de grill aflopen en daardoor op het oppervlak waar de grill op staat terecht komen. Voor beide gevallen moet een passende oplossing gevonden worden.
Voor verschillende soorten voedsel moet de Grill op verschillende wijzen ingesteld kunnen worden. Dit houdt in dat:
  • De afstand tussen de platen moet kunnen variëren;
  • De temperatuur van de platen ingesteld moet kunnen worden;
  • (Wanneer van toepassing) de druk op het voedsel gevarieerd moet kunnen worden.
Na gebruik zullen er in de meeste gevallen voedselresten op de grillplaten achterblijven. Deze zullen vanuit hygiënisch oogpunt door de gebruiker verwijderd moeten worden. Dit moet voor de gebruiker geen problemen opleveren. Tevens kan na gebruik voedsel achterblijven in randen van de behuizing.
Uit gebruikersonderzoek komt voort dat gebruikers een manier willen om te zien of de grillplaten nog warm zijn.
Een grote variatie in temperatuur van de grillplaten kan problemen opleveren met de voedselgaring.

Gebruiksaspecten / ergonomie

Het grootste ergonomische probleem is dat de gebruiker zich aan de Grill kan branden. Dit kan niet volledig voorkomen worden; de grillplaten moeten immers warm zijn. Het is echter wel mogelijk om oppervlakken aan de buitenzijde en andere delen die de gebruiker zal aanraken (bedieningselementen, handgrepen etc.) op een comfortabele temperatuur te houden. Het product moet niet alleen voldoen aan de veiligheidsnormen (formele veiligheid), maar vooral veilig en ergonomisch verantwoord zijn voor de gebruiker. (informele veiligheid)
De grill zal in vele gevallen verplaatst moeten worden. Als de Grill te zwaar wordt uitgevoerd wordt kan dit problemen (of ten minste ongemakkelijkheden) opleveren voor de gebruiker.
Bedieningselementen van een Grill worden over het algemeen met de handen bediend. De afmetingen van deze bedieningselementen zijn van groot belang voor een ergonomisch gebruik van het product.
Bij het gebruik van de Grill kan vet vrij komen. Dit vet kan zowel de Grill zelf als de omgeving glad maken.

Materiaalgebruik

Een groot probleem bij Grills is het slijten van de grillplaten, waardoor de antiaanbaklaag los komt van de platen. Daarnaast kunnen de platen minder bruikbaar worden doordat voedselresten aan de platen hechten op zo een manier dat de gebruiker ze niet meer kan verwijderen.
De kwaliteit van de Grill is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen. Omdat Princess zich meer richt op kwaliteit door functionaliteit, met behoud van een lage prijs, is een goed overwogen keuze van materialen essentieel.
De mate waarin een product recyclebaar is hangt voor een groot deel af van de gebruikte materialen en vooral hoe die materialen gecombineerd zijn. Een goede keuze op die gebieden zorgt er voor dat het product gemakkelijker recyclebaar is.

Ontwerp

Ondanks het gegeven dat de opdrachtgever vermeld heeft dat Princess bij het ontwerpen van een product niet direct richt op een bepaald segment of deel van haar assortiment, maar eerder het product na het ontwerpen op een geschikte plaats binnen haar assortiment plaatst, zijn er toch bepaalde kenmerken waaraan het ontwerp zal moeten voldoen.
Zodra de Grill het traditionele gevoel van grillen (of tosti’s maken), kan dit voor de gebruiker rare of tegenstrijdige gevoelens opleveren, waardoor hij of zij eerder voor een ander product zou kunnen kiezen.
Het product moet ondanks mogelijke veranderingen en/of vernieuwingen nog wel binnen de gedachte “de professionele keuken thuis brengen” passen.

Opbouw & constructie

Een product dat zo is opgebouwd dat het net voldoet aan alle eisen (dus net alle er op uitgeoefende krachten kan weerstaan) kan vaak goedkoop aanvoelen. Om dit te voorkomen is het zaak om bedieningselementen en punten die de gebruiker vaak zal aanraken een “stevig gevoel” te geven.
Bij gebruik van een scharniermechanisme moet er rekening mee gehouden worden dat ook dit degelijk aanvoelt. Daarnaast is de slijtagebestendigheid van een dergelijk mechanisme in combinatie met een lage prijs een uitdaging.
Delen die van temperatuur veranderen kunnen uitzetten en/of krimpen. In de Grill is het onvermijdelijk dat dit met onderdelen gebeurt. De constructie moet bestendig zijn tegen dit uitzetten/krimpen, om grote (permanente) vervormingen te voorkomen.

Productie & assemblage

De gekozen productiemethoden kunnen de prijs sterk beïnvloeden. Bij gebruik van gebogen stalen delen kunnen de ponsvormen zorgen voor grote opstartkosten. Bij gebruik van spuitgietonderdelen kunnen de spuitgietmatrijzen ook voor grote opstartkosten zorgen.
Princess produceert over het algemeen in grote series. Hierdoor kunnen de opstartkosten verdeeld worden over een groot aantal producten. Produceren in grote series levert echter ook problemen op. Door zo vroeg mogelijk rekening te houden met de productie (DFA), kan de productie vereenvoudigd worden, zodat de kosten worden gereduceerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten